22 Ağustos 2015 Cumartesi
Google Adsense'ye başvurmadan önce yapmanız gereken 12 şey
Google Adsense ile iyi bir para kazanmak istiyorsunuz,doğru mu?
Fakat Google Adsense'ye kabul edilmek bugünlerde hiçte kolay değil.
Adsense'ye nasıl başvurulur?
Adsense'ye kabul edilmek için hangi şartlar aranır?
Adsense için uygun muyum?
Adsense başvurumu neden onaylamadı?
Bu yazımda üstteki tüm soruların cevabını vereceğim,ama biraz uzun sürecek.
Google Adsense nedir ve neden kullanmalısınız?
Google Adsense tıklama başı ödeme yapan ve sitelere veya bloglara reklam sunan en eski ağlardan bir tanesidir.Google Blogspot aracılığıyla blog açan herkes Google Adsense'ye başvurabilir.
En resmi reklam şirketlerden bir tanesidir,buna diyecek söz yok.Bir çok tüketicinin ve yayıncının beğeni kazanmıştır.Her zaman ödemeleri zamanında yapar.
Eğer işimizi hakkıyla yaparsak Google Adsense sayesinde bir çok para kazanabiliriz.Bir çok blogcu bütün hayatlarını blog ve Adsense'den kazandıkları para ile geçindirirler.Bu yüzden Google Adsense bir çok diğer reklam ağları arasında birinciliği kapmalıdır.
Çok popüler olduğu için ve herkes onu tercih ettiği için reklam ağları arasında en fazla ödeme yapan firmadır.Herkesin onun arkasında koşması nedeniyle başvuruların onaylaması oldukça zordur.En ufak bir hatada bile onaylamama riski vardır.
Adsense başvurunuzu neden red eder?
1-Yetersiz içerik/kabul edilmeyen site içerikleri:Eğer siteniz Google uzmanlarının inceleyebilmesi için yeterli kadar içeriğe sahip değilse başvurunuz kabul edilmez.
Google sitenizi kabul etmeden önce içeriklerinize çok değer verir.Eğer içerikler zayıf yazılmışsa ve dil bilgisi hataları çoksa Google başvurunuzu red eder.
Sadece sizi gramer hataları nedeniyle red etmez,içerikleriniz okuyucularınıza ve ziyaretçilerinize bir değer sunmalıdır.Bunun için Google'nin başvurunuzu kabul etmemesinin birinci nedeni kalitesiz ve zayıf içeriktir.
2-Sayfa düzeni/Blog tasarımı:Eğer sitenize yeşil bir arkaplan koyarsanız ve yazılarınızı beyaz renkle yazarsanız ve bir çok kocaman buton eklerseniz ne olur? Tabi ki de red edilirsiniz.
Ziyaretçiler zayıf tasarlanmış blogları okumakta zorluk çeker ve hemen terk ederler,böylece Google de Adhense başvurunuzu onaylamayarak size bir tekme vurur.Onun için ziyaretçilerinizin hoşuna giden ve güzel bir tasarım uygulayın.
3.Gizlilik politikaları/hakkımda/iletişim olmaması:Google Adsense'ye başvurmadan önce blogunuza koymanız gereken bazı sayfalar vardır,eğer red edilmek istemiyorsanız.Bunlar gizlilik politikaları,hakkımda ve iletişim sayfalarıdır.Bu sayfalar Google politikalarına uyduğunuzu kanıtlar ve size resmiyet kazandırır.
4-Sitenin Google politikalarına uymaması:Zengin,anlamlı içeriklerin olmaması,yeterli miktarda organik trafiğe sahip olmamanız,kötü bir kullanıcı deneyimi ve zayıf bir organizasyon Google politikalarına uymamaktadır.Yasal kaynaklardan trafik gelmelidir, kötü bir kod ile tasarlanmış ve çok aşırı derecede anahtar kelime barındıran siteler onaylanmaz.
Google Adsense'ye başvurmadan önce yapmanız gereken 12 şey
1-Gizlilik politikaları:
Bir çok kişinin Adsense'ye başvurmadan önce yaptığı hatadır ve hala bir çok kişi Google'nin gizlilik politikalarını önemsemediğini söylüyor,durum böyle değil.
Adhense'ye başvurmadan önce ihtiyacınız olan birinci şey blogunuza gizlilik politikalarını eklemektir.Basitçe söylemek gerekirse eğer eklemezseniz red edilirsiniz.Peki neden gizlilik politikaları önemlidir? Çünkü gizlilik politikaları dolandırıcı olmadığınızı kanıtlar ve daha resmi bir his uyandırır.Eğer bu politikalara sahipseniz Google diğer durumları da kontrol eder.
Gizlilik politikaları aslında okuyucularınıza ne yapıp ne yapmamaları gerektiğini ve blogunuzda neler elde edebileceklerini söyler.Eğer hala Google'nin gizlilik politikalarını önemsemediğiniz düşünüyorsanız size söyleyeceğim tek şey,çok zor bir şey değil,eklemenizde sakınca yok.Bu politikaları yazmak için bir avukat olmaya gerek yok,kendiniz de bir şeyler yazabilir veya başka sitelerinin politikalarına bakarak bir şeyler derleyebilirsiniz.
2-Sayfa hakkında:
Buna 'hakkımda' sayfası da diyebiliriz.Google tarafından kabul edilebilmeniz için hakkımda sayfasını eklemeniz lazım.
Hakkımda sayfası hiçbir şey ifade etmeyebilir ama Adsense'ye gelince çok büyük bir önem taşır.Onaylanma şansınız yüzde sıfırdır diyebilirim.Hakkımda sayfası kısaca sizi ve blogunuzu okuyucularınıza tanıtır,sizin ve okuyucularınız arasındaki ilişkiyi artırdığı gibi okuyucularınızın size güvenmesini sağlar.
3-İletişim:
Herkesin zevki,fikri ve düşüncesi farklıdır.Blogunuza veya sitenize ekleyeceğiniz iletişim sayfası sayesinde okuyucularınız sizlere ulaşıp ne paylaşmanızı istediklerini iletebilirler yada sevmedikleri bir paylaşım varsa sizi uyarabilirler.
Blogunuza iletişim sayfası ekleyin ve email adresi de eklemeyi unutmayın,böylece Google'ye ziyaretçilerinizi önemsediğinizi,onlara yardımcı olacağınızı gösterebilirsiniz.
Google Adsense ekibi sitenizde iletişim sayfası gördüklerinde sitenizin reklam amaçlı değil ziyaretçi veya okuyuculara yanı insanlara yardım etme amaçlı olduklarını düşünürler.Bu da Adhense'ye kabul etme şansınızı artırır.
4-İsim ve E-posta doğrulama:
Adsense'ye başvurmadan önce isim ve E-posta adresinizi blogunuzda göze çarpan bir yere koymayı unutmayın,hakkımda veya bizimle iletişime geçin gibi.Bu Google'ye sizin bir robot olmadığınızı bir insan olduğunuzu gösterir.
5-Yaş doğrulama:
Bir çok genç blogcu yaşını 18'den küçük gösteriyor ve haklı bir şekilde başvuruları onaylanmıyor,böylece hayal kırıklığına uğruyorlar.
Gerçek yaşınızı ve doğum gününüzü yazın çünkü Google Adsense 18 yaşın altındaki kişilere izin vermiyor.Eğer yaşınız 18'in altındaysa başvurunuz bir kaç dakika içinde size hiçbir neden gösterilmeden iptal edilir.Size tavsiyem yaşınızı doğru yazın,dürüst olun.
6-Minimum içerik sayısı:
Adsense'ye başvurmadan önce minimum içerik yazmalı mısınız? Bunun için doğrulanmış bir cevap yok henüz.
Çünkü bazen bana ulaşan kişilerin anlattığına göre minimum içerik sayısı 400 ve üzeri olan kişiler Adsense tarafından yetersiz içerik nedeniyle red ediliyor ama 20 içeriğe sahip olan kişiler Adsense'nin keyfini çıkarıyorlar.
Dediğim gibi kaç içerik veya post paylaşmalısınız sorusu için onaylanmış bir cevap yoktur ama mümkün oldukça yazılarınız bilgi vermek amaçlı ve uzun olsun.50 ve üstü içeriğe sahip olduktan sonra başvurun,içerik kelime sayınız 500+ olsun.
7-Tasarım:
Başta değindiğim gibi blog tasarımınız Adsense için çok önemlidir.Blogunuz foto galeri gibi iç içe girmiş ve karışık olmasın.Temiz,profesyonel ve zeki bir tasarım Google tarafından takdir edilir.
Blog tasarımınız içeriklerinizden sonra en önemli şeydir.Bu sizin deneyiminizi profesyonelliğinizi ve uzmanlığınızı yansıtır.Böylece dikkatli olun yapacağınız bir hata bütün şansınızı öldürebilir.Şık ve sade bir tema kullanın,arkaplan rengi için açık renkler kullanmaya dikkat edin.
8-İçerik çeşidi:
Ne paylaştığınıza dikkat edin çünkü bazen paylaştığınız şeyler doğru olmayabilir.
Google Adsense yasa dışı,pornografik,telif hakkına giren,uyuşturucu ve alkol reklamını yapan içeriklere izin vermez.İçeriye adımınızı atarsanız sizi dışarıya tekrar geri iter.200 kelimeden az olan içerikler de Google Adhense'nin kırmızı çizgisi kapsamına girer.
9-Bir değer sunma:
Google içeriklerinde okuyucularının hoşuna giden ve onları bilgilendiren kısacası onlara bir değer sunan blogculara aşık olur.Okuyucularınızla samimi olun,onlara bir değer sunmak yerine onları kandırmayın.
Para kazanamadığınızdan şikayet etmeyin çünkü bu ziyaretçilerinize değer vermediğinizi yanı bilgi amaçlı bir şeyler paylaşmadığınızı para kazanmak için blog yazdığınızın anlamına gelir.Böylece Google'nin diğer kırmızı ışıkları(çizgileri) parlamaya başlar.
10-Üst düzey domain:
Bugünlerde Adhense subdomainleri onaylamaz eskiden onaylıyordu.Eğer bir subdomain'e sahipseniz ve blogunuz blogspot değilse Adsenseye başvurmayı unutun.Ve hemen bir üst düzey domain alın.
Aldığınız domain .com olursa sizin için daha iyi olur ve bu domain kısa,benzersiz,hatırlanması kolay ve içeriklerinizle ilgili olsun.
Domain hakkında önemli olan diğer şey domain yaşıdır.Çünkü Asya ülkelerinin çoğu domain yaşı sorunu ile karşı karşıyadır yanı bu ülkelerde domain yaşı 6 aydan az olursa Adsense'ye başvuramaz.Bir de üst arama motorlarında üst sıralara çıkmak için domainin belli bir yaşa sahip olması gerekir mesela çok eski domainler Google'nin gözünde daha büyük değer taşırlar,tabi bu değeri yükselten sadece domain yaşı değil aynı zaman da paylaştığınız içeriklerin kalitesi domain'nin kaç yıl kiraladığınız veya tescil ettiğiniz de önemlidir.Google bir yıllık tescillenen domainlere değer vermez,onların geçici olduğuna inanır onun için domain alırken en az 3 yıl için tescil edin.
11-Diğer ağlara ait reklamlar:
Eğer butonlarınızın altına,veya blogunuza patlayan reklam yerleştirdiyseniz onları çıkarmanın zamanı gelmiştir.
Eğer Google Adsense bazı diğer reklamları yerleştirmenize izin verirse bile başvururken bunları çıkarmanızda fayda var,işinizi garantiye alın.Daha sonra tekrar bunları yerleştirin.Böylece Adhense'ye başvurmadan önce diğer ağlara ait olan tüm reklamları kaldırın.
12-Trafik satın almak:
Google para ile trafik alan sitelerden nefret eder ve onları cezalandırır.Bu tür sitelere kesinlikle Adsense reklamını vermez.Onun için diğer yollardan veya arama motorlarından trafik elde etmeye çalışın.Arama motorlarından gelen trafik Google için altın değerindedir.
Google yasa dışı sitelerden trafik almanıza izin vermez onun için yasal kaynaklardan veya ilgili bloglardan trafik almaya çalışın.En iyi trafik organik trafiktir yanı arama motorlarından gelen trafiktir.
Eğer Google Adsense tarafından onaylanmazsanız başvurabileceğiniz başka ağ reklamlarını bulmaya çalışın.Onaylanmamak dünyanın sonu değil,sadece Google Adsense ile para kazanırsınız diye bir şey yok.